חגי הוברמן
עורך 'מצב הרוח'

עודה מבזה את שכונת ילדותו

מי שניפץ אצלי תדמית חיובית מהמגזר הערבי הוא ח"כ איימן עודה, בן עירי חיפה. האם איימן עודה הוא עדיין בן שכונת כבאביר? האם בשכונה תומכים באידיאולוגיה שמייצב בכנסת בן שכונתם הקומוניסט ח"כ איימן עודה?

  • פורסם 13/04/22
  • 13:02
  • עודכן 13/04/22
ח"כ איימן עודה
צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

לפני למעלה מארבעה עשורים, גדלתי בחיפה היהודית-ערבית, הסובלנית. לא היו אז חגיגות שלושת החגים ברחובות, אבל העיר גם לא נזקקה להם לצורך הדו-קיום. רבות ביליתי בעיר התחתית בחיפה, בשכונות הערביות. בית המלאכה של אבי המנוח היה בעיר התחתית. שכניו היו ערבים שלא נמלטו מחיפה כשהוא וחבריו הלוחמים שיחררו את חיפה במלחמת העצמאות, ואשר ברבות השנים הפכו לחבריו הטובים. אני זוכר את עצמי, כילד, מטייל בשכונות הערביות של חיפה, בוואדי סאליב ובוואדי ניסנס ובחליסה - בהנאה רבה, ללא שמץ של פחד. חיפה בהחלט היתה סובלנית מכל הכיוונים, וכיליד העיר אהבתי זאת.

מי שניפץ אצלי תדמית חיובית מהמגזר הערבי, הוא ח"כ איימן עודה, בן עירי, תושב שכונת כבאביר שבדרום העיר. השכונה הזו מיושבת בידי הפלג המוסלמי האחמדיני. האחמדיה, על פי ויקיפדיה וכמו שגם למדתי בילדותי, היא פלג מוסלמי שנוסד בהודו ומטיף לנאורות, שלום ואהבה לאחר. התורה האחמדית שוללת שלילה מוחלטת אלימות במסגרת הג'יהאד. התנועה מתגאה בהטפה לנאורות, שלום ואהבה לאחר. האחמדיה רואה בעצמה דת גלובלית, שאמורה לכלול בנוסף למוסלמים גם נוצרים, יהודים והינדים. עקרונות התורה האחמדית, מחייבים את מאמיניה להיות נאמנים למדינה בה הם חיים, ואסור לבן הכת לעבור על חוקי ממשלת מדינתו, כדי שיחיה בשלום בעולם הזה. 

לפני 94 שנה, ב-17 במרץ 1928, הועבר 'מרכז המשלחת האחמדית לארצות המזרח-התיכון' מדמשק לשכונת כבאביר שבחיפה, אותה הקימה משפחת עודה, אבותיו של איימן עודה, שהיגרו לחיפה מהכפר נעלין במערב בנימין. המקום היה עד אז כפר קטן בשיפולים המערביים של הר הכרמל, מעל נחל שיח. כפר זה הפך לשכונה קטנה המונה מעל 1,000 איש, מוקפת מכל צדדיה בשכונות יהודיות. 

שכונת כבאביר, על סימלה והשקפתה, סימלה לאורך כל השנים את המעורבות היהודית-ערבית בחיפה, את הסובלנות והדו-קיום היהודי-מוסלמי המפואר. במשך השנים בנתה הקהילה האחמדית בחיפה מסגד גדול, 'אדוננו מחמוד', על שם החליף השני של הכת. שני צריחיו הנישאים מקבלים את פני הבאים לחיפה מכיוון כביש החוף, משל הגיעו לאלכסנדריה או לטקיה. למרות זאת איש בחיפה לא ניסה למנוע ולעכב את בניית המסגד המפואר, מתוך אותה השקפה של חיים משותפים בדו-קיום מופלא. בתמימות של ילד האמנתי לפני יובל שנים שמציון תצא תורה, ומכבאביר ייצא שלום. 

ח"כ איימן עודה, בן השכונה, רומס בהתנהלותו והתנהגותו את המורשת האחמדינית הזאת. עודה מבזה בהתנהגותו את שכונת ילדותו ומגוריו. מי שתומך בגלוי בטרור הערבי, לא יכול להיות בשום פנים ואופן איש של שלום. מי שקורא בגלוי לאנשי שמירת החוק לנטוש את נשקם בידיעה ברורה שזהו חלומם הרטוב של כל המחבלים בשטח, לא יכול להיות איש של שלום. 

זכותו הדמוקרטית המלאה של עודה, גם כחבר כנסת, להביע כל דעה שבה יחפוץ. אבל אותי מסקרן לדעת איך התמיכה בטרור מתיישבת עם עקרונות הכת האחמדינית, השוללת שלילה מוחלטת כל אלימות במסגרת הג'יהאד? האם איימן עודה הוא עדיין בן כבאביר? האם בכבאביר תומכים באידיאולוגיה שמייצב בכנסת בן שכונתם הקומוניסט ח"כ איימן עודה?

תגובות