במדור זה אנחנו משתדלים מדי פעם להביא את במת הכבוד לשחקנים מהמגזר, שפורצים את דרכם בספורט הישראלי. אבל הספורט הדתי, השחקנים הדתיים והישגים היסטוריים החלו לא רק בשנים האחרונות. לפני כחודשיים נפטר שלום גרינבוים ז"ל בגיל 76 – אושיית כדורסל, מאמן ובעלים שהוביל את אליצור כדורסל - אגודת הספורט הדתית מבית היוצר הסתדרות הפועל המזרחי, להישגים ענקיים שבשיאם, בשנים 1975-1977,הגיעה אליצור תל אביב למקום החמישי בליגת העל, כאשר בשנת 1976 עמד בראשה מאמן סרוג למהדרין אלי פרידמן – המאמן הדתי היחיד עד ימינו בליגת העל של הכדורסל.
גדלותו של גרינבוים ז"ל הייתה בהאדרת אליצור תל אביב והבאת כוכבי ענק לקבוצה: מי היום זוכר שתני (תנחום) כהן-מינץ – אחד הסמלים הגדולים של מכבי תל אביב - עבר בשלהי הקריירה שלו לאליצור תל אביב, ויחד עם יונתן זקס, משחקניה הבולטים של אליצור במחצית שנות ה-70, ואברהם זוכמן, הנציג הראשון של אליצור בנבחרת ישראל והשחקן הדתי היחידי מאז, הביאו את אליצור ת"א לקבוצת כדורסל חזקה ולגיטימית בליגה הלאומית, הראשונה דאז?
אליצור ת"א שיחקה סך הכול 8 עונות בליגה, אולם מאז ירדה קרנה של קבוצת הגברים שהפסיקה את פעילותה עקב חוסר תקציב ובעיות מקצועיות, ואת אור הזרקורים תפסה קבוצת הנשים של אליצור תל אביב שזכתה בהישג של 15 אליפויות רצופות בליגת העל עד 1990, וזכתה 10 פעמים בגביע המדינה. בקיצור: אגודת הספורט הדתית בכדורסל פעמה בלב ההיסטוריה.
במשך שנים רבות היה אמון גרינבוים על פיתוח הכדורסל באליצור תל אביב, ואף נבחר לימים לנציג אליצור באיגוד הכדורסל. הוא נבחר לסגן יו"ר איגוד הכדורסל בחבר הנשיאות והיה חבר בועדת הכספים באיגוד הכדורסל, ואף ייצג את אליצור אף בוועד האולימפי. גרינבוים היה 'מתמחה' בהבאת שחקנים בארה"ב, ואליצור תל אביב הייתה ידועה כרוכשת הגדולה ביותר בליגה של כדורסלנים אמריקאים. אז, בשנים עברו, ברגע שהיה נוחת בארץ שחקן כדורסל אמריקאי – הקבוצות היו מנסות לגנוב אחת מהשנייה. לכן, בכל שנה שגרינבוים היה נוסע לארה"ב להביא שחקנים, ברגע שהיו מגיעים לארץ הם היו מסתגרים אצלו בבית במשך יומיים והוא לא היה נותן להם לצאת עד שכל העניינים הבירוקרטים היו מסתדרים.
בזכות אליצור גם שאר הקבוצות שיחקו באמצע שבוע
אנחנו רגילים לדבר על השינוי המהותי בין כדורסל לכדורגל בכל הקשור למשחקים בשבת, אבל רק לפני שבוע וחצי התבשרנו כי מינהלת ליגת הכדורסל שיבצה את משחקיה של הפועל אילת בפלייאוף בשעות השבת – תקדים היסטורי מאז שנות ה-70. אז החליט איגוד הכדורסל להעביר את משחקי הכדורסל מלילות שישי ומוצ"ש לאמצע השבוע. אז נכון, רוב המשחקים המוחלט בכדורסל לא משוחקים בשבת, אבל הדרך לפתרון מושלם כנראה עוד רחוקה. אבל אחד הגורמים לשינוי המהפכני של איגוד הכדורסל קרו בעקבות אליצור ושלום גרינבוים.
קבוצות הכדורגל של אליצור ניסו כמה פעמים להתקבל להתאחדות הכדורגל, אבל רק בתנאי שיחריגו אותם ממשחקים בשבת. הדיון הגיע עד פאתי בית המשפט המחוזי בירושלים בשנות ה-60' והשופט דחה את הבקשה. עיתון 'הצופה' כתב אז (23.1.1964) כי "עם כל האהדה שגילה השופט כלפי מאבקן של קבוצות אליצור, נאלץ ביהמ"ש לדחות פעם נוספת את בקשתן, מחוסר האפשרות לחייב את ההתאחדות לכדורגל לקבל בשורותיה אגודות שאינן מוכנות לשחק בשבת ובמועד".
כאשר קבוצות אליצור התחזקו בתחילת שנות ה-70, בעיקר אז בכדורגל, היה זה ברור שכבר אין מנוס מלצרף את הקבוצות להתאחדות. העיתונות פרסמה אז בינואר 1970 את בקשתו של שר החינוך עצמו, יגאל אלון, שפנה להתאחדות הכדורגל "למצוא הסדר שיאפשר שילובן של קבוצות אליצור במשחקי הליגות השונות". אלון הדגיש במכתבו כי "אינו יכול להשלים עם העובדה שקבוצות של מרכז הספורט הדתי אליצור אינן יכולות למצוא מקומן בליגות הכדורגל – על פי רמתן – רק משום שהמשחקים נערכים בשבתות". הצעתו של שר החינוך אלון החתה, שמשחקי אליצור יתקיימו במוצאי שבתות ('מעריב', 25.1.1970). לאחר כמה שנים, ועדת הספורט של הכנסת קבעה כי "יש למנוע את האפשרות שקבוצת כדורגל לא תשתתף במסגרת הארצית בגלל סיבות דתיות. הדיון הוקדש לנשוא הקשיים הנגרמים לספורטאי הדתי בגלל חוסר יכולתו להשתתף בתחרויות המתקיימות בליל שבת ובשבת" ('דבר', 13.11.1974).
בסופו של דבר, הרעיון שרק אליצור משחקת במוצאי שבת, היה מובן מאליו גם בקבוצות הכדורסל, עוד בטרם החליט איגוד הכדורסל להעביר את המשחקים לאמצע השבוע. המעבר המהפכני החל כאשר לאליצור באמצע שנות ה-70 היו כמעט 200 קבוצות, ושיבוץ כולן במוצאי שבת היה כמעט בלתי אפשרי. כך החלו אליצור לשחק באמצע שבוע. כאשר אליצור תל אביב החלה לגדול עם כל סוללת השחקנים והרכישות שהשקיע גרינבוים שהפכו לשם דבר בישראל – והן שיחקו באמצע שבוע, החלה דרישה גם משחקנים של קבוצות אחרות בליגת הראשונה לעבור לשחק באמצע השבוע. זה היה אחד הגורמים למעבר של הכדורסל לשחק באמצע השבוע.
שכר השחקנים – במזומן
על המאמן, הבעלים, ואיש העסקים שלום גרינבוים, שהשקיע באליצור תל אביב והיה המנהל הבלתי מעורער של הקבוצה, מספר חברו אלי פרידמן, שאימן בקבוצות אליצור ובעצמו סמל של האגודה: "הוא היה משלם לשחקנים על פי רוב במזומן. הוא לא היה ספונסר, אבל זה היה מימון ביניים. הוא היה עומד מתחת לסל באימונים כשחבילת כסף ביד שלו, והיה נותן לשחקנים את הכסף. כמובן שהוא קיבל בחזרה את הכסף ממרכז אליצור, אבל המחשבה הייתה שהוא משלם והוא המנהל והוא הכול. זה נתן לו כוח רב".
עם אותו כוח הוא אח"כ התקדם לנציג אליצור באיגוד הכדורסל ובזכות אופיו הדיפלומטי הוא ידע לתווך ולהיות לשון מאזניים בסוגיות שחלקו בהן הפועל ומכבי: "הוא ידע להסתדר עם כולם". פרידמן נפרד מחבר ילדותו עם תודה: "שלום נתן לי את ההזדמנויות הטובות לאמן באליצור ת"א בליגת העל לנשים וגברים, ואני חייב לו את זה. הוא היה איש יקר, מוכן תמיד לעזור לחברים ומעבר לזה. מי שהיה צריך עזרה, תמיד קיבל ממנו, ויש לו חלק גדול במה שאליצור הפכה בסופו של דבר".
תודה מיוחדת בכתיבת הטור לאלי פרידמן וחיים מייטליס.