נטילת ידיים לסעודה 2

בשבת שעברה עסקנו בדיני הכלי לנטילת ידיים לסעודה, השבוע נעסוק באופן הנטילה. צורבא מרבנן.

  • פורסם 17/06/11
  • 12:00
  • עודכן 10/02/21
צילום: Polina Tankilevitch from Pexels

בשבת שעברה עסקנו בדיני הכלי לנטילת ידיים לסעודה. השבוע נעסוק באופן הנטילה.

מן הדין די בשפיכת מים פעם אחת בשיעור רביעית על כל יד, או אם מתאפשר, על שני ידיו בבת אחת, ובלבד שיגיעו המים לכל חלקי היד. לכן ניתן ליטול ידיו ע"י בקבוק אף שהקילוח דק, ובלבד שידאג שברצף הקילוח יגיעו המים לכל חלקי היד. אך נתפשט המנהג בכל תפוצות ישראל ליטול פעמיים על כל יד, ואף כיום שנוטלים ע"י נטלה, והמים מצויים ברווח, ובכל שפיכה יש רביעית ויותר, וכך נהגו הרבה מקהילות האשכנזים ליטול שתי שפיכות מים ושתיהן אחד אחרי השני ביד ימין, ואח"כ פעמיים ביד שמאל, ברצף ולא בסירוגין (כשאר נטילות שלא לסעודה). ואם נטל לסירוגין אין צריך לחזור וליטול. והנוהגים עפ"י תורת הקבלה נוהגים ליטול ג' פעמים על כל יד ברצף. וכך נהגו עדות הספרדים, ובמקרה ואין מים בשפע די לכולי עלמא בנטילה אחת על כל יד.

יש המקפידים לנגב את ידית הנטלה לפני בואם ליטול ידיים, או שאוחזים ידית הכלי על ידי כיסוי המגבת ,מחמת חששות שונות, אך אין זה מעיקר הדין, ובלבד שיקפידו ליטול ידיהם ברביעית בבת אחת.

לאחר הנטילה יגביה ידיו ויברך "על נטילת ידיים" ואח"כ ינגב ידיו כראוי.

יש להקפיד שהמגבת תהיה יבשה. כשהמגבת לחה, יש פוסקים הסוברים שהמנגב בה צריך שוב ליטול את ידיו. ולכן באולמות ובמקומות ציבוריים שמשתמשים עדיין במגבות טקסטיל, יש להיזהר שלא תהיינה לחות מחמת הניגוב בהם.

הנוטל ידיו ובעודן לחות מן המים נגע בו אחר שלא נטל ידיו, חייב שוב ליטול ידיו אך לא יברך שוב אם כבר בירך. נגיעת האחר הפוסלת את הנטילה, כוללת גם נגיעת ילדים קטנים. אך כל זאת אם עדיין ידיו לחות. אם ניגב את ידיו והן יבשות, ונגע בו אחר, כגון שראה אותו לראשונה ולחץ את ידו, אין ידיו נטמאים ואין צריך שוב ליטול ידיו.

יד חבושה מחמת פצע אין צריך להוריד את התחבושת קודם הנטילה ויטול רביעית מים במקום שאפשרי. ויברך על נטילת ידיים. ואם יכול ליטול רק יד אחת, יטול עליה רביעית מים במקום שאפשרי, ויברך על "נטילת ידיים". ואם רוצה לאכול עם היד החבושה, יכסה אותה במפית או בניילון נקי ויאכל, וכן אם שתי ידיו חבושות ואינו יכול ליטלן, יכסה את שתי ידיו במפה או ניילון ולא יברך על נטילת ידיים.

עוד בדיני חציצה לנטילת ידיים, נעסוק בע"ה בפעם הבאה.

מי נטילת ידיים אין שורה בהם רוח רעה. לכן ניתן ליטול בין על גבי כלים בכיור, בין על גבי קרקע. יתרה מכך, ישנה אפשרות לאגור את מי הנטילה להשתמש בהם לצרכים שונים, ובוודאי להשקות בהם את העציצים בגינה ולהשקות בהם בע"ח. אך לא לשתיית בני אדם.

מים מכונסים שיש בהם ארבעים סאה שטבל את ידיו לשם אכילה, כגון מי מעיין או כנרת, ניתן אף לשתות מאותו מאגר מים לאחר שהטביל בהם את ידיו.

יש להיזהר בדיני נטילת ידיים. המזלזל בהם גורם לעצמו עניות, והנוטלם בשפע, מוריד לו שפע מן השמים.

תגובות