בשעות הבוקר, כשעולים במדרגות ביה"ס התעשייתי הקולינרי 'תדמור', קשה שלא להריח את הריחות המשכרים של האוכל המתבשל לקראת ארוחת-הצהריים. מה שמיוחד כאן הוא האיכות. על האש מתבשלים להם לאיטם קבבוני הטלה עם טחינה על מקל קינמון וגם סביצ'ה סלמון. הדבר המיוחד עוד יותר היא העובדה שהאוכל מתבשל ע"י התלמידים עצמם.
התיכון הקולינרי 'תדמור' הוא למעשה מגמת נוער בתוך בית הספר המרכזי למלונאות 'תדמור'. בית הספר כולל כיום כ-160 תלמידים מכיתות י'-י"ב. בנוסף לכך, קיימת כיתת המשך ארצית (כיתה י"ג) אליה מתקבלים בוגרי כיתות י"ב מכל בתי הספר לטבחות בארץ.
אביבית לניאדו משוהם, מתנדבת במקום מטעם עמותת 'שלומית', ומשתייכת לאגף שיל"ת (שירות לאומי תורני) בעמותה.
מה הוא בעצם בית ספר תעשייתי?
"בית ספר תעשייתי זהו בית ספר המיועד לנוער אשר התקשה במסגרות לימוד אחרות. לכל בית ספר תעשייתי ישנו תחום התמקצעות משלו. אצלנו ב'תדמור' ההתמקצעות היא בתחומי הבישול והאפייה".
מי מגיע ללמוד בבית הספר?
"הנוער הוא מאוד מגוון ומגיע מכול קצוות הארץ. מאשדוד ואשקלון ועד לצפון הארץ. לומדים כאן בני נוער דתיים וחילוניים, הבאים מרקע סוציו-אקונומי גבוה ונמוך גם יחד. הדבר המחבר בניהם, הינו האהבה לבישול והרצון להתמקצע בתחום ולהיות 'שפים' בבוא העת".
מה תפקידך כמתנדבת השירות הלאומי בבית הספר?
"תפקיד בת השירות מתחלק לשני תחומים עיקריים: מתן תגבור במקצועות הלימוד העיוניים ומתן אוזן קשבת לתלמידים המתקשים.
"בת השירות יושבת ומתגברת את הנערים במקצוע הנדרש בצורה פרטנית. כל תלמיד לומד לפי הרמה האישית שלו ולפי הקצב האישי שלו. רואים בבירור שהעזרה הפרטנית מגבירה את המוטיבציה ללמוד, כי התלמידים חשים שיש מי ששם לב לקושי שלהם. החלק השני והמשמעותי הוא הצורך להיות להם לאוזן קשבת ולעזור בעצה טובה כשצריך".
כיצד ניתן לשמור על הגבול בין חברותך איתם לבין פעילותך כאחת מאנשי הצוות במקום?
"יום אחד שמרתי על תלמיד בזמן שעשה מבחן. באמצע המבחן, ביקש ממני עזרה בפתרון אחת השאלות. אמרתי לו שאני לא יכולה לעזור לו. בתגובה הוא אמר שחברים עוזרים אחד לשני. הייתי צריכה להסביר לו, מעבר לאיסור והבעייתיות שבהעתקה, שאמנם אני בקשרים טובים איתו, אך אני לא חברה שלו אלא בת השירות בבית הספר".
מנכ"לית שלומית, חיה שמואל, מסכמת: "הסיוע של הבנות הוא משמעותי דווקא בגלל גילן הצעיר. מעבר לסיוע הלימודי, הן משמשות דוגמה כאזרחיות צעירות שמתנדבות ותורמות למדינה שלהן. דווקא בשיחות הבלתי רשמיות ביניהם, התלמידים רואים את המסלול בו הולכות המתנדבות, ומפנימים בצורה הטובה ביותר את הערכים אותם אנו מעוניינים להעניק להם".
שווה אלף מילים
"מדינת ישראל תהא פתוחה לעליה יהודית ולקיבוץ גלויות, תשקוד על פיתוח הארץ לטובת כל תושביה, תהא מושתתה על יסודות החירות, הצדק והשלום לאור חזונם של נביאי ישראל" (מתוך ההכרזה על הקמת מדינת ישראל, מגילת העצמאות).