יום הכיפורים: שובו של המחדל

הניסיון לטעון שרוב המשתתפים בפרעות של ערביי ישראל היו גורמים עבריינים הופרך מהר. הפורעים היו חלק מהציבור הערבי הרגיל, הנורמטיבי

  • פורסם 09/09/21
  • 15:36
  • עודכן 09/09/21
מנזקיהפרעות בלוד
צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

לזיכרון האנושי פנים רבות, וכך גם מלחמת יום הכיפורים, שעוד מעט ימלאו לה חמישים שנים, מופיעה בזיכרון הלאומי בצורות שונות. אולם נדמה שמעל לכול בולט זיכרון המחדל המודיעיני, המחדל התפיסתי שהוביל להפתעה האסטרטגית. דורות של חוקרים בעולם ניסו לפענח את השאלה מדוע מדינות מוצאות את עצמן שוב ושוב מופתעות. ובמיוחד מדוע הן מופתעות כשבמבט לאחור היה ברור שכל הסימנים המוקדמים, כל האזהרות וכל הנורות האדומות דלקו.

זה עתה קיבלנו תזכורת לאפשרות קיומו של פער עצום בין המציאות לבין תפיסת המציאות והערכתה של מנהיגי ארה"ב באפגניסטן. מתברר שמדובר בטבע האנושי, שנוטה לתת למציאות פרשנות מסוימת ולא אחרת, כזו שתעלה בקנה אחד עם מה שהוא ממילא חושב. במילים אחרות: אנו לא מתאימים את התפיסות למציאות, אלא את המציאות לתפיסות, עד כדי עיוות המציאות בצורה חמורה.

מכל עבר נוחתות עלינו פרשנויות מחכימות על מגוון היריבים בכל הזירות. לדוגמה, בחודשים האחרונים סיפרו לנו שהמכה שחטף החמאס במבצע 'שומר החומות' הייתה חסרת תקדים. אולם מאז מצאנו את עצמנו מול טיל אחד שכבר נורה, עם בלוני תבערה ועם הפרות הסדר והטרדות הליליות שנמשכו לא מעט, ועם טרור שגבה את חייו של חייל מג"ב. מתברר שמה שסיפרו לנו על ההרתעה לא כל כך עובד.

בתקופה האחרונה החלו שוב להישמע הקולות בדבר הרגעת מערכת היחסים עם הפלשתינים באמצעים כלכליים. מאחורי מדיניות זו עומדת התפיסה שניתן להרגיע את השטח הפלשתיני באמצעות הטבות כלכליות. כאילו שעוד תעסוקה ועוד יציאה לעבודה יפתרו את הבעיה. כאילו שכלכלה היא הבעיה בין יהודים לפלשתינים במאה השנים האחרונות.

הממד הכלכלי מזכיר את המקבילה הבולטת ביותר להפתעת יום הכיפורים של השנה החולפת, פרעות תשפ"א. אינספור מחקרים הראו לנו את השינוי בחברה הערבית, ומדובר בשינויים שלא ניתן להכחיש. גם אם עדיין יש כמובן פערים, היקף ההשכלה הגבוהה גדל לאין שיעור, מגוון התפקידים והעבודות שבהם השתלבו ערביי ישראל גדל גם הוא.

אולם מי שחושב שתהליך זה והגברתו ימנעו את הפרעות הבאות, נכנס מרצון להלכי רוח שסופם הפתעה אסטרטגית. הניסיון לטעון שרוב המשתתפים בפרעות היו גורמים עבריינים הופרך מהר. מניתוח השיח ברשתות ומבחינת בדיקת תיקי האישום עולה שהפורעים הם חלק מהציבור הערבי הרגיל, הנורמטיבי, אלה שהממד הכלכלי היה אמור להשאירם בבית.

כולם מדברים על האפשרות למערכה רב-זירתית מורכבת וסבוכה המצפה לישראל. בערב יום הכיפורים, וכדי למנוע הפתעה אסטרטגית, כדאי גם לזכור את הזירה הפנימית, המיידית, הקרובה, של השכנים ממול. יתכן שזה לא פוליטיקלי קורקט, אבל זה יכול להציל חיים ולמנוע מקללות השנה החולפת לחזור על עצמן.

תגובות