ברנז'ה

שי גולדן ל'מצב הרוח': "אני כותב מחזה מקורי עבור התיאטרון בשומרון - חשוב שיהיה תיאטרון שמגדיר את עצמו כיהודי"

תיאטרון השומרון הושק בשבוע שעבר. ראש המועצה יוסי דגן: "יום היסטורי למיליוני אזרחים שהרגישו מודרים מהתרבות"

מימין לשמאל: נתי רביץ, דני שטג, יוסי דגן, חתונה קיפניס.
צילום: אייל מס

בשבוע שעבר התנפצה תקרת זכוכית נוספת ביהודה ושומרון. על בימת היכל התרבות באריאל הושק ביום רביעי תיאטרון השומרון – תיאטרון רפרטוארי ראשון באזור שיהיה בית ליוצרים מהאזור וליצירה שנובעת מההיסטוריה היהודית, מהמורשת, יהדות ומסורת ישראל.

את האירוע הנחה הסופר ואיש התקשורת שי גולדן, והשתתפו בו בכירים מעולם התרבות והתיאטרון בישראל, בהם יו"ר המועצה הישראלית לתרבות ואמנות חיים פרלוק, יו"ר מרכז שז"ר גיבור ישראל אביגדור קהלני, מנכ"ל תיאטרון אורנה פורת ולשעבר מנכ"ל תיאטרון הקאמרי רן גואטה, מנכ"ל תזמורת באר שבע יאיר נגיד, מנכ"ל תזמורת אלמוגרביה מקס אבוטבול, הזמר והמוסיקאי דוד דאור, הסופר והמחזאי ד"ר עדו נתניהו (אחיו של ראש הממשלה), השחקן דני שטג, השחקנים והמגישים עודד מנשה ועדן הראל ואחרים.

שי גולדן חשף בפני 'מצב הרוח' כי הוא כותב מחזה עבור התיאטרון: "אנחנו מדינה יהודית וחשוב שיהיה תיאטרון שמגדיר את עצמו כיהודי. אי אפשר לברוח מהסיפור היהודי. אי אפשר לברוח מהאמנות היהודית. אנחנו פה כדי להרים דגל ולומר הננו כאן".

יש אתגרים או מגבלות שנובעים מהיותו של תיאטרון יהודי?

"אחת היצירות המשמעותיות בדברי ימינו היא התנ"ך. הוא פתוח לכולם ויש בו קטעים מורכבים לגברים, נשים וילדים כאחד, והנה הוא נגיש לכולם. אמנות היא שפה בינ"ל, ולמרות שיש פה היבט יהודי, היא עדיין אוניברסלית. מן הסתם התכנים יותאמו כך שיהלמו את אופיו של הציבור ואין בזה שום בעיה. נהפוכו".

יריית הפתיחה היתה הופעת הבכורה של ההצגה 'מסעי הגאולה', שהציגה את סיפור מסעותיהם ארצה של גדולי ישראל ר' יהודה הלוי, ר' אברהם אבן עזרא, ר' חיים בן עטר ור' יעקב אבוחצירא, ושילבה פיוטים בשיתוף התזמורת האנדלוסית 'אלמוגרביה' ששבה לפעילות לראשונה מאז פרוץ המלחמה.

את ההצגה כתב וביים רועי מלכה, ומשתתפים בה השחקנים חיים זנאתי ונתי רביץ - שגם מנהל את התיאטרון יחד עם חתונה קיפניס. לצידם שותפה בניהול גם הדס ארנרייך, ממתנ"ס שומרון.

בדומה לקרן קולנוע שומרון, גם מאחורי הפרוייקט הזה עומד ראש המועצה יוסי דגן, אותו תיאר רביץ כ"בולדוזר של עשייה, וכמו המנהיגים דוד המלך, ז'בוטינסקי וצ'רצ'יל, מבין את התלות ההדדית שיש בין ביטחון ותרבות".

יוסי דגן אמר באירוע: "השומרון הוא לא רק הבסיס ההיסטורי של הציביליזציה האנושית ושל העם היהודי, ולא רק מרכז הארץ מבחינה ביטחונית ואסטרטגית. השומרון הופך להיות בירת התרבות של מדינת ישראל".

לצד הפקות מקור יוקם גם מרכז ללימודי תיאטרון, מוזיקה ומחול

השחקן נתי רביץ אמר בנאומו: "ברוך השם יש לנו סיפור מטורף שמתחיל לפני בערך 4,000 שנה מפוצץ בדרמות סוערות, טרגדיות נוראיות וקומדיות. זה ים אדיר של תוכן שלא מסופר, וזה שלנו. זה ב-די.אן.איי שלנו, ועם כל הכבוד לסיפורי עמים אחרים, אנחנו בתיאטרון שואפים להביא את הסיפור של עם ישראל לקדמת הבמה.

"התיאטרון לא יעמוד לבדו, ולצד הפקות מקור יוקם גם מרכז ללימודי תיאטרון, מוזיקה ומחול, וכן מרכז לטיפולים אלטרנטיביים בתחומים שונים, ובהם טיפול בדרמה ובתנועה, חממות אמנים ועוד".

שר התרבות והספורט מיקי זוהר שלח ברכה מצולמת בה הבטיח: "אנחנו עושים הכל כדי שהדבר החשוב הזה, הפרוייקט הזה, רק ילך ויתעצם למען ארץ ישראל".

חיים פרלוק: "הקמת מוסדות עוגן לתרבות ביהודה ושומרון היא משימה לאומית. תיאטרון השומרון הוא חלק מהחזון לחיזוק ההתיישבות לא רק מבחינה דמוגרפית, אלא גם תרבותית. הוא יציג את ההיסטוריה, המסורת והתרבות הישראלית ויביא את הבשורה לכל רחבי הארץ".

השחקן מיכאל וייגל, חבר מדור תיאטרון רפרטוארי,: "באתי כדי לתמוך, ליהנות, לקוות ולהתפלל שבעזרת ה' יהיה לנו תיאטרון חי ונושם ובועט, תיאטרון יהודי אמיתי עם שורשיות וארצישראלית, שיוכל לתת הזדמנות למאות יוצרים נהדרים בעלי כישרונות בלתי רגילים, שלא מקבלים את הבית הנכון".

אפשר לחבר בין העולמות?

"כחוזר בתשובה אני מאמין שכן. העבודה היותר משמעותית היא ליצור תרבות צפייה. יש לנו היוצרים מה לתת אבל צריך לחדור את כל הציבורים, כדי ליהנות ולהבין את הערך האמיתי של אומנות ואמונה יחד".

 

 

תגובות